Bahan Utama
2 cawan beras basmati (beras biasa pun boleh)
3 biji tomato-potong dadu
2 cawan air (kalau beras biasa, tahap air mungkin perlu ditambah sedikit)
1/2 cawan susu cair (utk rasa lemak)
1 tin kecil tomato puri
1 helai daun pandan (jika suka bau nyer)
Garam cukup rasa
Bahan2 untuk menumis
2 sudu minyak sapi (boleh tukar dgn mentega)
1 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 ulas bawang kecil - ditumbuk halus
3 biji tomato-potong dadu
2 cawan air (kalau beras biasa, tahap air mungkin perlu ditambah sedikit)
1/2 cawan susu cair (utk rasa lemak)
1 tin kecil tomato puri
1 helai daun pandan (jika suka bau nyer)
Garam cukup rasa
Bahan2 untuk menumis
2 sudu minyak sapi (boleh tukar dgn mentega)
1 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 ulas bawang kecil - ditumbuk halus
1 cm halia - hiris
1 buku bawang besar - dihiris
Hiasan
Bawang goreng - jika suka
Hiasan
Bawang goreng - jika suka
Daun ketumbar - jika suka
Cara-cara
Cuci dan Rendam beras selama 10 minit.
Beras di toskan
Panaskan minyak sapi atau mentega di dalam periuk.
Panaskan minyak sapi atau mentega di dalam periuk.
Tumiskan bahan-bahan menumis sehingga naik bau dan cantik warna
Masukkan beras yg telah ditoskan
Masukkan beras yg telah ditoskan
Kacau sebati
Masukkan tomato puri, tomato, susu, air, daun pandan dan garam
Jika boleh masak nasi di atas periuk - teruskan mentanak nasi. Jika tidak, boleh dituang dan masak ke dalam rice cooker.
Hiaslah dgn taburan bawang goreng atau daun ketumbar .
SELAMAT MENCUBA
Cik Linda
* Enak di makan bersama Ayam Masak Merah Idaman
0 comments:
Post a Comment